Zdrowie i uroda

Domowe sposoby na poprawienie odporności

Odporność człowieka rodzi się tak naprawdę w jego układzie trawiennym. Nie każdy wie o tym, że to właśnie dobre bakterie bytujące w naszych jelitach mają ogromny wpływ na to, jak dużą mamy odporność. Dlatego właśnie budowanie jej musi opierać się na diecie. Warto wprowadzić dobre nawyki oraz produkty, takie jak probiotyki, dzięki którym odporność będzie wzmacniać się z tygodnia na tydzień, a w sezonie przeziębień, grypy oraz innych chorób wirusowych, będziemy bezpieczni.

Produkty wzmacniające odporność

Od dawna wiadomo, że wszystkie produkty nabiałowe, które zawierają w swoim składzie dobre kultury bakterii, świetnie działają na odporność człowieka. Warto zatem sięgać zarówno po jogurty, kefiry, maślanki oraz inne produkty tego typu, które mają w swoim składzie kultury bakterii dodane przez producenta, jak też pić po prostu sporo zwykłego kefiru czy jogurtu naturalnego. Wbrew pozorom to właśnie te produkty, które nie są reklamowane jako zawierające naturalne szczepy bakterii, też mają ich mnóstwo. Kolejne bardzo ważne źródło dobrych bakterii to po prostu kiszonki. A w naszej polskiej kulturze kulinarnej przecież ich nie brakuje. To właśnie w naszym kraju przygotowuje się i tak chętnie jada kiszone ogórki czy kapustę.

Kiszonki na odporność

Tradycyjne już kiszone ogórki czy kapusta to oczywiście nie wszystko, co można przygotować w ten sposób. Procesy fermentacji, którym poddawane jest jedzenie podczas kiszenia, to właśnie te procesy, w czasie których powstają drogocenne dla naszego układu odpornościowego bakterie. Warto zatem przygotowywać w taki sposób również inne warzywa, a czasami nawet owoce. Wiele świetnych przepisów można znaleźć w internecie. Sięganie po kiszonki nie tylko zimą czy jesienią, ale też wiosną i latem, to bardzo zdrowy nawyk.

Naturalne antybiotyki, czyli czosnek, imbir, kurkuma

Odporność wzmacnia również to, co z reguły spożywa się wtedy, gdy dopada nas przeziębienie lub grypa. Mowa tutaj o czosnku, kurkumie, imbirze. To właśnie w tych produktach znajduje się mnóstwo składników aktywnych, które poprawiają odporność, a także działają bakteriobójczo oraz wirusobójczo. Dzięki nim można szybciej “wylizać się” z różnych chorób i niedyspozycji, a także wzmocnić swój organizm, tak by rzadziej zapadać na różne choroby. Dla wzmocnienia odporności polecany jest również olej z czarnuszki, który nie ma wybornego smaku, ale naprawdę wspaniale działa na nasz organizm. Kiedy rozpocząć budowanie odporności za pomocą diety? Tak naprawdę od zaraz, już dzisiaj, nie zwlekając i nie tracąc cennych dni.

Dodaj komentarz